Takaisin juurille

Kolmen päivän ”kesämökkireissu” takaisin Päijänteen maisemiin. Ohjelmassa oli ottaa vene mukaan ja käydä pyörimässä vanhoilla ”hyvillä” kalapaikoilla. Sääennusteet lupailivat lämpimiä kelejä ja pintalämmöt Päijänteellä ylittivät 17 C vasta tiistaina tai keskiviikkona. Lämmöt kohosivat niin nopeasti, että viikonlopuksi olisi 20 C rikki ja kuhat mahdollisesti heränneet.

Torstai 5.7.2012
Olin perillä torstaina iltapäivästä ja veneen laskin veteen mahdollisimman nopeasti suuntana Murtoselkä. Vedenlämmöt pyörivät 18 – 20 C tuntumassa. Pyynnöt saivat olla vedessä puoli tuntia, kun ensimmäinen tärppi tuli pikkuhauen muodossa 4 m patilta. Samaan paikkaan uudelleen kurvatessa taas tärppi ja tällä kerralla hieman alamittainen taimen. Kolmaskin kerta vielä toden sanoi ja taas pienehkö hauki. Kaikki tapahtumat samalla alueella puolen tunnin sisään. Kerrassaan poikkeuksellista, koska hauet ovat yleensä väistelleet minua aika hyvin ja taimenta en ole koskaan edes tavannut Murtoselällä.


Murtoselkä

Sitten syönti hiljeni ja kokeilin vaihtaa paikkaakin. Ei kuitenkaan auttanut, koska loppuilta meni hiljaisuudessa. Koska aamulla oli aikainen herätys, en jäänyt vetämään valomerkkiin asti kuhien myöhäisen pintautumisen toivossa.

Perjantai 6.7.2012

Perjantaina oli vuorossa kaverin kanssa lohikalajahtia eräällä pikkujärvellä. Se lohikalajahti meni sanalla sanoen perseelleen, vaikka yritimme jopa rikastuttaa järvikalojen kulttuuria meripelleillä ja niille soveltuvilla vetovauhdeilla, kun raksiuistelu ei ensin tuonut tulosta. Jotta pataan saisi muutakin kuin munat, kokeilimme laskea kuhan toivossa räminävaaput matalaan lahdenpohjaan. Keskipäivä ja kirkas ja kuuma auringonpaiste sai minut epäilemään tuon hankkeen mielekkyyttä, mutta turhaan. Ei mennyt montaa minuuttia, kun ensimmäinen kuha pamahti kiinni ja sitten seuraava ja seuraava… Kuhat olivat aivan innoissaan. Kolmen ja puolen tunnin aikana veneen vieressä kävi yhteensä 33 kalaa! Kuhia 28, 4 haukea ja yksi ahven. Kuhista kymmenen ylitti mitan ja neljä niistä lähti mukaan. Moiseen syöntiin ei oltu ennen osuttu. Keskimäärin kala oli kiinni kuuden minuutin välein, mutta todellisuudessa kalat tulivat aalloissa, joissa välillä seuraava plaanari peruutti jo ennen kuin edellinen oli saatu näkösälle. Tätä on siis aktiivinen kalastus. Kädet oli jatkuvasti täynnä tekemistä ja kirjanpitokin oli vain sinnepäin.

Lauantai 7.7.2012

Perjantain jälkeen oli aika vaikea pistää paremmaksi Ristinselällä. Sääennuste oli kysymysmerkki, koska sunnuntaiksi povattu ukkosrintama olikin nyt tulossa jo lauantaina. Seurasin jatkuvasta puhelimesta sadetutkan lähestyviä sadekuuroja. Pikkuplaanarit valitsin siitä syystä, että ne olisi mahdollista kasata nopeasti, jos ukkoskuuro alkaisi ahdistella liikaa. Vedenlämmöt olivat Sudensaaren ympäristössä 20 C.

Ensimmäinen kalatapahtuma tapahtui vartin päästä vehkeiden laskusta ja nyt kyseessä oli kohdekala: 52-senttinen kuha. Iltapäivä alkoi melko vahvasti, kun puolen tunnin sisään osui jo neljä kohdekalaa, joista vieläpä kolme ylitti mitan.


Päijänteen kuha

Taivaan pilvisyys ja aallokko vaikuttivat avaimelta onneen. Kun aurinko näyttäytyi, loppui syönti. Etelästä puhaltava tuuli nostatti aallokon, jolloin Sudensaaren etelä- ja itäpuolella syönti laantui, mutta länsipuolen tyvenessä pidot jatkuivat. Illan saldo oli 5 lakimitan ylittävää kuhaa (joista 2 yli 50 cm), 3 alamittaista, hauki ja taimen.

Oikein hyvin mennyt reissu siis. Tapahtumia riitti ja ennätyksiäkin rikottiin tapahtumien määrissä. Sunnuntaina oli vuorossa sitten pelkkä paluureissu ilman kalastusta.

Jätä kommentti

You must be logged in to post a comment.